Jdi na obsah Jdi na menu

PRAGUE GAMES 2014

Že jsou dorostenci v dobré formě a hra jim spolu sedí, potvrdila i účast na jednom z největších světových mládežnických turnajů Prague Games 2014. Kategorie byly dsc_0159.jpgrozčleněny na devět chlapeckých a tři dívčí podle věkového složení. Letos se na turnaji sešlo neuvěřitelných 335 týmů, což znamenalo více než 6000 hráčů a hráček. Největší zastoupení měla Česká republika, ale mimo elitní florbalovou čtyřku (Švédsko, Finsko, ČR a Švýcarsko) se zde objevily také Slovinsko, Dánsko, Slovensko, Rusko, Polsko, Norsko, Německo či Maďarsko – celkem 12 zemí. Naši dorostenci startovali v kategorii B16, která měla úctyhodných 60 týmů! Rozděleny byly do 13-ti skupin po čtyřech nebo pěti týmech. Naše byla bohužel jen čtyřčlenná, měli jsme velkou chuť zahrát si co nejvíc zápasů, což se nakonec podařilo.prague-games-2014-022.jpg

Team Skåne (SWE) – PSKC Okříšky 5:3
Zápas v krásné, nedávno otevřené hale „Jedenáctka“ nebyl ideálním vstupem do turnaje. Silný výběr hráčů z jihu Švédska, země, která je ve florbalu absolutní světovou špičkou, pořádně prověřil obě naše pětky. A srovnání vůbec nedopadlo špatně, jen škoda, že jsme lépe nevyužili řady dobrých brankových příležitostí. Soupeř byl silný hlavně v rychlých protiútocích, v obraně byl zranitelný. Vždy se mu podařilo ujmout těsného vedení a my obratem kontrovali až do stavu 3:3. Teprve necelé tři minuty před koncem se štěstí přiklonilo na jeho stranu.

prague-games-2014-090.jpg
PSKC Okříšky - Täby IS Team98 (SWE)    3:0
Druhým soupeřem byl opět švédský tým, o kterém jsme moc nevěděli. Täby leží v těsném sousedství Stockholmu, předpokládali jsme tedy obdobu Skåne. Nakonec se ukázalo, že se jedná o družstvo z té slabší části švédské výpravy. Přes velkou snahu na naše kluky nestačilo a výsledné vítězství mohlo být při lepší střelbě ještě výraznější. Ale každý švédský skalp je cenný.
 
ŠK Gama Košice (SVK) – PSKC Okříšky  1:8
S košickými hráči se naši hráči často potkávali na turnajích ve Stupavě a Brně ještě v dobách žákovských kategorií. A zápasy to byly vždy vyrovnané, častěji vítězily Košice. Kvůli pavouku play-off jsme potřebovali uhrát druhé místo v tabulce skupiny, proto zápas předcházely velké obavy, jak velký pokrok hráči Gamy, co jsme se neviděli, udělali. Začátek nám vyšel dobře, ujali jsme se vedení 2:0, ale soupeř snížil. V další vyrovnané hře byl pro vývoj utkání rozhodující gól Patrika Baráka z asistence Honzy Dokulila na 3:1. Od té chvíle jsme ovládli hřiště, byli prague-games-2014-144.jpgrychlejší a techničtější. Košičtí již na nás žádný recept nenašli a sklidili svoji největší prohru z celého turnaje.
 
Druhé místo v tabulce skupiny těsně za švédským Team Skåne znamenalo dobrou startovní pozici do play-off.
 
Předkolo: PSKC Okříšky - SKMG Staňkov  6:0
Zápas, který měl být hračkou a tréninkem do dalších bojů se v prvním poločase změnil v pořádné drama. O přestávce stále nerozhodný výsledek 0:0 a velké obavy, aby se prague-games-2014-052.jpgsoupeři (v základní skupině až poslední páté místo) nepodařilo vsítit vedoucí branku. Jeho taktika byla jednoduchá – důsledné obsazování našich hráčů s maximálním nasazením, díky kterému se nám nedařila kombinace a po ztrátách míčku vznikaly závary před naším gólmanem. Ve druhém poločase ale soupeři při tak náročném způsobu hry došly síly, čehož jsme dokonale využili. Asi náš nejslabší výkon v celém turnaji, i když ve druhé části napravený.
 
Šestnáctifinále: PSKC Okříšky - Warberg IBF (SWE)  4:3
Letos jsme měli na Švédy opravdu štěstí, a to bylo dobře. Warberg je extraligový oddíl a prague-games-2014-006.jpgjeho muži patří ke špičce švédské vrcholné soutěže. Proto i vedení mládeže je určitě vysoce odborné. Jenže v Praze narazili na naše vesnické kluky. My už věděli, že buď vypadneme s ním, nebo narazíme stejně v osmifinále na loňského vítěze Prague Games, takže nebylo co ztratit. S čistou hlavou nám vyšel začátek zápasu perfektně. Zatím co soupeř se trefil jednou a vyrovnal náš první úspěch, my získali během prvního poločasu náskok 4:1. Úkolem do druhé části bylo pohlídat si jej a v klidu zápas dohrát. Jenže opak byl pravdou, naše uspokojení soupeř vycítil a začalo se mu dařit. A tak se z rozhodnutého zápasu stalo drama s těsným výsledkem v náš prospěch. Z postupu jsme měli velkou radost.
prague-games-2014-163.jpg 
Osmifinále: Sampo IF (FIN) – PSKC Okříšky 3:0
Účast v osmifinále je sice v herním systému o stupeň níž, než loňské čtvrtfinále v kategorii B15, ale hodnotu má přinejmenším stejnou, pokud ne vyšší. Jedná se o starší věkovou kategorii, větší konkurenci a vyspělejší florbal. Ale z pohledu účasti českých týmů to byl naprosto stejný výsledek jak minule. Do osmifinále totiž postoupila jen 4 česká družstva (spolu s námi pouze Tatran Střešovice, TJ Znojmo, a FBK Kladno), zbytek míst obsadili Fini, Švédové a Švýcaři. A stejný jako minulý rok byl i náš duel o postup, ve kterém jsme zase prague-games-2014-145.jpgnarazili na finské Sampo IF (loni zlaté medaile a letos bronzové). Dokázali jsme mu odolávat 2/3 utkání a drželi nerozhodný výsledek 0:0. Se dvěma pětkami proti 18-ti členné výpravě a s předchozími zápasy v nohou se ale dá jen těžko uspět. Proto zklamání z prohry 0:3 (vypracovali jsme si přitom několik pěkných gólovek, jen štěstí chybělo) nebylo tak velké, jak loni po těsné prohře 8:9.
 
Stejně jako v Brně, na jiný program moc času nezbylo. Spoustu jej zabírají přesuny mezi halami, docházka na jídlo apod. A když jsme přece jen chvilku vyšetřili, byli jsme opět na prague-games-2014-131.jpgflorbalu. Zašli jsme fandit Sniperům Třebíč a týmům Rudíkova, podívali se i na zápasy Bohemky a Billy Boys. Za zmínku stojí také páteční večerní Harfa párty, do centra města jsme se ani nedostali. Poslední den sobota byla ve znamení úklidu a stěhování z ubytovny. Úplně na závěr jsme na Podvinném Mlýně koukli na finále kategorie B15.
 
 
Celému týmu patří za předvedený výkon velké poděkování.
Kromě dorostenců tvořili naši výpravu ještě dva mladší žáci, kteří hráli za tým Rudíkova a
prague-games-2014-081.jpgrovněž se jim dařilo.

Dorostenci: Přemek Diviš, Marcel Pospíšil, David Koukal, Denis Tesařík, Jakub Mareš, Petr Molák, Jan Dokulil, Patrik Barák, Milan Picmaus, Michal Kelbler a Jan Suchna,
Mladší žáci: Jan Vochán a Jáchym Hons.
Trenéři: Michal Kelbler a Josef Kula.
Foto z naší účasti na turnaji najdeteZDE.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář